”Pyhiinvaeltajan säännöt”

Muutama tärkeä seikka

 

Etelä-Euroopasta löytyy pyhiinvaellusreittejä, jotka vetävät puoleensa suuria määriä vaeltajia vuosittain. Ympäristöön ja paikallisväestöön kohdistuva kuormitus voi paikoittain olla huomattava. 

Suomen St Olav Ostrobothnia-reitti ei tule keräämään siihen verrattavia vierailijamääriä, joten kuormitus on pienempi. Muutama asia on kuitenkin hyvä nähdä ”pyhiinvaeltajan sääntöinä” – sekä leveämmillä, yleisillä teillä että pienemmillä yksityisteillä ja poluilla:

  1. Jokamiehen oikeudet (linkki). Suomalainen jokamiehen oikeus antaa kaikille vapauden liikkua luonnossa. Se määrittelee mitä saat tehdä ja mitä et saa tehdä.
  2. Pienemmät yksityistiet. Jalankulkijat ja pyöräilijät saavat käyttää myös pienempiä yksityisteitä ja polkuja. Mutta jos tällainen tie ohittaa lähietäisyydeltä yksityistä asutusta, tulee vaeltajan noudattaa erityistä huomaavaisuutta (häiritsevän käytännön välttäminen, roskien jättäminen tmv.). 
  3. Tietä reunustava metsäalue. Kaikilla metsäalueilla on omaisuudestaan huolehtiva omistaja. Mutta vaeltajalla on oikeus liikkua myös metsäalueilla, kun tämä tapahtuu vastuullisella tavalla eikä asuinrakennusten lähellä.
  4. Roskaaminen. Älä koskaan jätä jälkeesi muuta kuin jalanjälkesi! Ajattele etukäteen miten hoidat esim. paperit, muovit tai muut jätteet. Biohajoava wc-paperi voi ”hätätilanteessa” suoritetun tarpeen jälkeen piilottaa esim. sammaleen tai kiven alle. Älä osallistu epävirallisten ulkohuussien syntyyn!
  5. Tauko, ruoanlaitto, tuli. Käytä vakiintuneita taukopaikkoja mahdollisuuksien mukaan. Voit myös levähtää tien tai polun vieressä, mutta muista: avotulen teko ei ole sallittua! Metsäpalovaaran aikoina, ole erityisen tarkka tupakoinnin tai muun riskitekijän kanssa.

Ja lopuksi…

Asenne ja vastuu. Ajattele muita, sinun jälkeesi tulevia! Heidänkin tulee saada kokea samoja, positiivisia, ulkoilun ja hyvinvoivan luonnon herättämiä tunteita kuin sinullekin on saattanut syntyä pyhiinvaellusreitillä.

 

God väg *** Buen Camino *** Bon chemin *** Have a good walk *** Hyvää matkaa

Merkintäohje