Miten valmistautua pyhiinvaellusmatkalle

Pyhiinvaellusreitillä kulkeminen on pääasiallisesti hidasta ja pitkäkestoista. Matkalle lähtijälle voi syntyä monenlaisia ajatuksia:

  • Pieni reppu vai iso rinkka?
  • Minkälaiset kengät?
  • Sadevaatteita?
  • Makuupussi, teltta?
  • Ruoka, retkikeitin?
  • Hygienia?

Lähtökohtana on, että pyhiinvaellusmatka voidaan tehdä kevyellä varustuksella. Tällöin ei yleensä kanneta mukana esimerkiksi telttaa tai keittovälineitä. Seuraavassa joitain yleisiä neuvoja, pääasiassa niille, jotka suunnittelevat usean päivän vaellusta yöpymisillä

Näin pyhiinvaellusreitti toimii

St Olav Ostrobothnia on suunniteltu samantyyppiseksi kuin muut eurooppalaiset pyhiinvaellusreitit, kuten Camino de Santiago Espanjassa ja Via Francigena Italiassa. Reitti koostuu sopivista päiväetapeista. Toki voi vapaasti valita omat päiväetappinsa, ”sopivalla” matkalla tarkoitetaan tässä noin 20-25 kilometrin pituista taivalta. Näin syntyy päivämatkoja, jotka eivät ole uuvuttavan pitkiä, kun on asianmukaisesti valmistautunut ja etenee itselle sopivalla tahdilla.

Jokaiselle päiväetapille on vähintään yksi ehdotus kohtuuhintaisesta majoituspaikasta niille, jotka eivät pyri telttailemaan. Tarjonta, standardi ja hinnat vaihtelevat eri etappien välillä, ja kaupungeissa on tietysti laajempi tarjonta. Vaeltajan tulisi pystyä nukkumaan sisätiloissa, sängyssä tai patjalla puhtaiden lakanoiden välissä (tai oman, kevyen makuupussin tai matkalakanan kanssa). Majoituspaikoissa on suihku- ja pesumahdollisuudet.

Sitten asiaa pidempien vaellusmatkojen aterioista. Jos haluat, voit tietenkin olla ”omavarainen”, eli kuljettaa omia ruokatarvikkeita ja valmistaa omat ateriasi. Mutta jos mieluiten haluaisi pystyä kulkemaan kevyellä varustuksella, voi hyödyntää ruokapaikkoja ja elintarvikeliikkeitä pyhiinvaellusreitin varrella. Vaeltajan tulisi tarkistaa etukäteen tiedot eri etapeista ja annetut suositukset!

Mitä tulee varustukseen, on kyse henkilökohtaisista valinnoista. Seuraavaksi yleisluontoisia suosituksia (ei yksityiskohtainen varustelista), vaihteleviin sääolosuhteisiin:

  • Kengät: tärkein valintasi ennen matkaa! Valitse sellaiset jalkineet, joita olet testannut aiemmin ja tiedät niiden toimivan. Joku suosii tukevia vaelluskenkiä, toinen taas pitää vankkoja juoksukenkiä parhaina. Jos matkatavarat tuntuvat raskailta, kevyt kenkä saattaa rasittaa jalkaa. Toisaalta kengät pitää joka askeleella nostaa, ja ne ovat osa kannettavaa kokonaispainoa. Joten: sopivan tukevat ja sopivan kevyet – alusta vaihtelee, tasaisesta asfaltista kosteaan metsään, kiviselle polulle ja kaikkeen siltä väliltä. On hyvä, jos kengät pitävät veden ulkopuolella, niiden ei tarvitse olla moderneja ”tekstiilikenkiä”, vaan kunnolliset nahkakengät käyvät myös. Sukat ovat myös henkilökohtainen valinta: tavalliset puuvillasukat, villasukat tai erikoisvaellussukat, yksinkertaiset tai tuplasukat (ohut sisäsukka). Ja vielä: illaksi on mukava vaihtaa jalkaan jokin ihan kevyt jalkine, esim. varvassandaali tmv!
  • Reppu: toiseksi tärkein valintasi! Noin 35–45 litraa voi olla sopiva koko, riippuen siitä, miten hyvin pystyt minimoimaan pakattavan tavaran määrän. Onnekas on se, joka löytää kevyen (jopa alle 1 kg) selkärepun, joka on tarpeeksi kestävä, istuu hyvin vyötärön ja selän ympärille, toivotuilla taskuilla ja toiminnoilla. Harkitse myös eriväristen pakkauspussien käyttöä (itse tehtyjä tai ostettuja), niillä voit jakaa repun sisältöä eri osiin ja helpottaa tavaroiden löytymistä.
  • Vaatteet: varaudu sadetta, tuulta ja kylmyyttä varten! Jos kuitenkin tulee kaunis, lämmin ja kuiva jakso, se on vain bonusta. Ota siis mukaan vedenpitävä ulkokerros (kokovartalosadeviitta tai erilliset takki ja housut), sekä tarvittaessa sadesuoja repulle. Tuulenpitävä ulkokerros (voi olla sama kuin sadesuojakerros) sekä sopivan paksu paita tai vastaava. Lyhyet ja pitkät (tai irrotettavat lahkeet) vaellushousut. Lyhyet (ja tarvittaessa pitkät) alushousut ja -paidat. Jokapäiväiset alusasut kahdessa kappaleessa, jolloin voit välillä pestä toisen kerroksen.
  • Yöpyminen, ruokailu, hygienia (oma, vaatteet): jos haluat vaeltaa kevyellä taakalla – jätä pois teltta, paksumpi makuupussi ja alusta, retkikeitin ja ruokailuastiat! Hankkiudu sen sijaan edullisiin majoituspaikkoihin matkan varrella (vinkkejä on saatavilla, voit ottaa mukaan kevyen makuupussin tai matkalakanan) ja varmista ravinnon riittävyys kantamalla mukanasi hieman ylimääräistä energiaa päivälle (ja nestettä). Päivän päätteksi (tai aikana) tulee myös löytyä edullinen ruokailupaikka tai elintarvikekauppa. Suositelluissa majoituspaikoissa on suihku ja mahdollisuus pestä pieniä määriä vaatekappaleita (käsin tai koneessa).

 

”Jos kaiken varalta vielä ottaisi mukaan…?

Ei, unohda se! Jätä kaikki tarpeettomat kaiken-varalta-tarvikkeet kotiin! Matkasi tulee kuitenkin olemaan vain…

  • ulkoilua, liikuntaa
  • syömistä, nukkumista
  • hygienian ja varusteiden hoitoa

Mitä vähemmän kannat, sitä helpommin pääset eteenpäin. Poikkeuksia voivat muodostaa henkilökohtaiset valinnat kuten päiväkirja, kamera, luettavaa, taustamateriaalia reitistä.