Hur planerar man för en pilgrimsvandring?
En pilgrimsvandring är ofta lång och långsam. Frågorna kan bli många:
- Stor eller liten ryggsäck?
- Vilka skor?
- Regnkläder?
- Sovsäck, tält?
- Mat, friluftskök?
- Hygien?
Utgångspunkten är att en pilgrimsvandring kan genomföras med lätt packning. Då bär man oftast inte med sig t.ex. tält eller köksutrustning. Här är några allmänna råd, huvudsakligen för fotvandrare som planerar en flera dagars färd med övernattningar.
Så här funkar det på en pilgrimsled
St Olav Ostrobothnia är upplagd på samma sätt som andra europeiska pilgrimsleder – t.ex. Camino de Santiago i Spanien och Via Francigena i Italien. Leden består av lämpliga dagsetapper. Man är förstås fri att välja sina egna dagsetapper, med ”lämpliga” menas här ca 20-25 km. Sträckor som inte är överlånga, när man är rätt förberedd och tar sig fram i lagom takt.
För den som inte väljer att tälta, finns för varje dagsetapp minst ett förslag till övernattningsplats, till ett rimligt pris. Utbud, standard och priser varierar mellan de olika etapperna, städerna har förstås ett bredare utbud. Men vandraren ska kunna sova inomhus, på en säng eller madrass med rena lakan (alternativt i medhavd lätt sovsäck eller reselakan). På övernattningsplatserna finns dusch- och tvättmöjlighet.
Så har vi det här med måltiderna under en längre vandringsresa. Man kan naturligtvis välja att vara ”självförsörjande”, dvs. transportera med sig egna livsmedel och tillreda sina mål. Men eftersom man helst ska kunna gå med lätt packning, finns det möjlighet att utnyttja matställen och livsmedelsaffärer längs pilgrimsleden. Vandraren bör på förhand kontrollera informationen om de olika etapperna och vilka förslag som ges!
När det gäller utrustningsdetaljer handlar det om personliga val. Följande kan ses som allmänna rekommendationer (inte en detaljerad utrustningslista), för varierande väder:
- Skor: ditt viktigaste val inför resan! Välj ett par som du prövat tidigare och vet att fungerar. Någon föredrar stadiga vandringskängor, en annan tycker att rejäla löpskor är bäst. Om packningen känns tung, kan det bli jobbigt för fötterna om skorna är för tunnbottnade. Å andra sidan, skorna ska lyftas för varje steg och de är en del av totalvikten man bär med sig. Så: lagom stadiga och lagom lätta – underlaget är varierande, med slät asfalt, fuktig skog, stenig stig och allt däremellan. Bra om skorna håller vattnet ute, måste inte vara modern ”tex” utan ordentliga läderskor går också. Strumpor är också ett personligt val: vanliga i bomull, eller ullstrumpor, eller speciella vandringsstrumpor, enkla eller dubbla strumpor (tunn innerstrumpa). Och ännu: till kvällen är det skönt att stiga i ett par riktigt lätta skor, t.ex. tåsandaler el. motsv.!
- Rygggsäck: ditt nästviktigaste val! En storlek på mellan 35 och 45 liter kan vara lämplig, beroende på hur väl man lyckas minimera det som ska packas med. Lycklig är den som hittar en lätt (t.o.m under 1 kg) ryggsäck, som är tillräckligt stryktålig, ligger bra runt midjan och på ryggen och har de fickor och funktioner som man önskar. Man kan också överväga att använda olikfärgade packpåsar (egentillverkade eller köpta) för att dela in ryggsäckens innehåll i olika delar och underlätta sökandet.
- Kläder: var beredd på regn, vind och kyla! Blir vädret varmt och torrt så är det bonus. Ha alltså med dig ett vattentätt ytterlager (”heltäckande” regnkåpa, eller jacka+byxor skilt), plus eventuell regnpåse för ryggsäcken. Ett vindtätt ytterlager (kan ev. vara samma som de regntåliga plaggen) plus lagom tröja eller motsvarande. Korta och långa (eller delbara) vandringsbyxor. Korta (och ev. långa) underbyxor och -skjortor. Allt det kroppsnära i två exemplar, med möjlighet att turvis tvätta upp den ena omgången.
- Sova, äta, tvätta (sig, kläder): om du vill vandra lätt – skippa tält, tjockare sovsäck och liggunderlag, friluftskök och kärl! Satsa i så fall på enkla boenden längs vägen (förslag finns, lätt sovsäck eller sovlakan kan medtas) och på att klara matsidan genom att bära med lite extra energi för dagen (och vätska) och kanske hitta ett förmånligt matställe vid dagens slut. De boenden som kommer att rekommenderas i samband med leden, bör också erbjuda dusch och möjlighet att tvätta enstaka plagg (för hand eller i maskin).
”Kanske man ändå skulle ta med sig också…?
Nej, glöm det! Lämna alla onödiga för-säkerhets-skull-saker hemma, du är ändå bara ute för att…
- vara ute, gå
- äta, sova
- tvätta dig själv och lite kläder
Ju mindre du bär på, desto lättare kommer du framåt. Undantag: viktiga personliga val som t.ex. dagbok, kamera, litteratur, informationsmaterial.